A boszorkány hagyatéka - John Cure exkluzív interjú!
2022. január 31. írta: John_Cure

A boszorkány hagyatéka - John Cure exkluzív interjú!

"Tizenkét ártatlan ember lelte halálát a máglyákon."

John Cure, Magyarország legnépszerűbb horror és misztikus thriller írója exkluzív interjút adott nekünk A boszorkány hagyatéka című könyvével kapcsolatban, hiszen holnap megjelenik az Álomgyár kiadásában is. Ha thriller rajongók vagytok és még a történelem vagy a spiritualitás is közel áll hozzátok, akkor semmiképp ne hagyjátok ki, ígérem nem fogtok csalódni. A megjelenés előtt hoztam nektek egy kis csemegézni valót, kedvcsinálót, hogy kicsit bepillantást nyerjetek a történetbe, és jobban megismerhessétek az elképesztő könyvek mögött megbúvó sikerszerzőt is.

johnny2022.jpg
John Cure 

Most fog megjelenni az Álomgyár Kiadó gondozásában A boszorkány hagyatéka című műved. Kiknek ajánlanád és miért?

A könyv elején az ajánlás úgy szól, hogy minden boszorkánynak, és minden nőnek. 

Az ajánlásom azért szól így, mert valahol minden nőben ott van a boszorkány. Ahogy ott él bennük az anya, a szerető, a természet asszonya, az istennő, és sorolhatnánk. A boszorkánysággal vádolt nőknek gyakran sokkal fejlettebb volt a hatodik érzékük, mint másoknak. Ez a tapinthatatlan és láthatatlan dolgok észlelését jelenti. Ez egy olyan tulajdonság, amit ma női megérzésnek is nevezünk. Valamint a boszorkányság, és a boszorkányüldözés során elkövetett nők elleni erőszak ma minden nő öröksége. Persze tévedés lenne azt hinni, hogy a boszorkányság női "kiváltság" volt. Jóval kisebb arányban, de férfiakat is megvádoltak. 

Valamint jó szívvel ajánlom azoknak, akik néhány órára szeretnének kiszakadni a hétköznapokból, és egy kalandos, misztikus thrillert olvasni, miközben megismerkedhetnek a szegedi boszorkányok és a Boszorkánysziget történetével is.

2. Miben más ez a köteted mint az eddigiek?
Valójában minden regényemnek más a hangulata, más a tempója, az elbeszélő hangja, és sorolhatnám a különbségeket, amikre tudatosan törekszem. Valamint az irodalmi zsánerek átjárhatóságával is szeretek játszani, és tágítani a kereteket. A boszorkány hagyatéka mindezek mellett az első olyan regényem, aminek a napjaiban játszódó eseményei valós történelmi eseményeken alapulnak. Ha pedig meg kellene határoznom, azt mondanám, hogy egy természetfölötti elemekkel átszőtt bűnügyi thriller. Két különleges fiatal nő története. Tehát bátran olvashatják a gyengébb idegzetűek is. Jó belépő lehet az én világomba.

3. Honnan merítetted az ihletet a történet megírásához?
Szerencsére nagyon széles az érdeklődési köröm, és szomjazom az újabb és újabb információkra, szeretek elmerülni bizonyos témákban. A boszorkányüldözéssel kapcsolatban jó néhány hazai dokumentumot felleltem, ez a téma is egészen jól kutatható már. És jó ideje foglalkoztatott a gondolat, hogyan lehetne párhuzamot vonni két mai fiatal lány élete és a középkori üldöztetések között, ha közben mindketten olyan különleges képességgel, vagy identitással bírnak, ami miatt annak idején megégették volna őket. 

4. Van személyes kedvenc részed a regényben?

Angyal Janka a történet egyik főszereplője súlyos epilepsziával küzd, és időnként különös álmok kísértik. Ezeket a víziókat, az ő álmait nagyon szerettem írás közben. Ahogy a sorozatgyilkos által fogságban tartott fiúk jelenetei is a kedvenceim közé tartoztak. De mind közül a Múltidéző részeken szerettem leginkább dolgozni. Ugyanis arra törekedtem, hogy azokban a fejezetekben magasabb értékszínvonalat tudjon képviselnie a leíró szöveg, valamint a dialógusokat is az adott kornak megfelelő szegedi nyelvjárásra ültettem át.

5. Miért pont a Szegedi Boszorkányperekre építetted a regényt?
Nagyon régóta foglalkoztatott a boszorkányüldözés és a Szent Inkvizíció. Emlékszem, hogy a szatmári boszorkányok történetét már serdülő koromban is nagyon érdekesnek találtam, és szerettem volna majd valamikor megírni. Aztán évtizedekkel később, már ismert íróként találkoztam a szegedi boszorkányok történetével, ami azonnal magával ragadott. Eredetileg egy olyan regényt terveztem, ami 1728-ban játszódik, de közben rájöttem, hogy legalább két regény született már ebben a témában az elmúlt fél évszázadban, és arra gondoltam, az én verziómat majd megírom a következő ötven évben. Most pedig egy izgalmas jelenkori bűnügyi thriller során mesélem a szegedi boszorkányok történetét is. 

6. Jankát a képességei igen különlegessé teszik. Valaki megihlette az ő karakterét? Neked esetleg van kedvenc karaktered a kötetben?
A regényeim alakjait általában a való életből lesem el, és több személy profilját gyúrom össze egy-egy szereplőbe. Angyal Janka karakterének főbb vonásait egy hozzám közel álló személyről mintáztam, aki szintén epilepsziával küzd, és Jankához hasonlóan időnként ilyenkor előre lát dolgokat. Ő konkrétan ebben az esetben segített is nekem abban, hogy jobban megértsem és megismerjem ezt a betegséget és vele járó mindennapi kihívásokat.

Egyébként ebből a regényemből Janka és Léna karaktere mellett, a nyomozó őrnagy, Dobosi Márk állt hozzám a legközelebb. 

7. Újrakiadásról beszélünk, de esetleg a rajongóknak tudsz valami biztatót mondani egy esetleges folytatásról vagy egy újabb történeted megjelenéséről?
Ez egy önálló regény, de nem zárom ki, hogy esetleg a jövőben egy másik könyvben visszatérek Szegedre, és újra találkozhatunk a főszereplők egy részével. 

8. A mágia és a spiritualitás milyen helyet foglal el az életedben? Hiszel a természetfelettiben?
Foglalkoztat a lélek értelmezése és a természetfeletti erők. Azt gondolom, hogy a minket körülvevő világ nem csak abból áll, amit látunk, érzünk, hallunk és tapintunk. Vannak olyan rejtett összefüggései, amik rejtettek az érzékszerveink előtt. Történetmesélőként pedig nagyon nagy szabadságot ad a fantáziámnak.
És hát valljuk be, jó abban hinni, hogy az életünk több annál, mint a természet egyszeri és véletlen, soha meg nem ismétlődő játéka.

9. A munkádnak van hatása a regényeidre? Akár mondjuk A boszorkány hagyatékára?
Amikor nem regényeket írok, akkor stratégiai védelmi kutatással és bűnmegelőzéssel foglalkozok. Amit a hivatásom gyakorlása során látok és tanulok, valahol mindig vissza tud köszönni a regényeimben. A kriminálpszichológiai ismereteim például sokat segítenek abban, hogy a megfelelő mélységben tudjam bemutatni a bűnelkövetők és az áldozatok személyiségét, valamint hitelesen és jól működjenek a motivációk.

10. Ha bármit változtathatnál a történet alakulásán mi lenne az? Egyáltalán lenne ilyen?
Ha változtatni szerettem volna, azt meg is teszem. Nincs ilyen. 

10+1.Mit üzennél A boszorkány hagyatéka olvasóinak/rajongóinak?
Kellemes kikapcsolódást kívánok a regény olvasásához! És ha lehetőségük adódik rá, akkor látogassák meg Szegeden a Boszorkányszigetnek nevezett árteret, ahol 1728-ban tizenkét ártatlan ember lelte halálát a máglyákon.

Az eredeti interjú az Álomgyár Magazin oldalán ide kattintva olvasható. 

1553695_boszorkany.jpg

Boszorkányszombat. (Fotó: Internet) 



Kedvet kaptál a horror és a misztikus thrillerek világához?
Regényeim közül ide kattintva találhatsz kedvedre valót! 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://johncure.blog.hu/api/trackback/id/tr9417003274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása